AJAX en SEO: rivaliteit of beste maatjes?

AJAX en SEO, twee bekende buzzwords die inmiddels door elke IT startup meerdere malen om je oren geslingerd worden. AJAX is een mooie manier om de beperkingen van het HTTP te omzeilen door data in te laden zonder daarvoor de bestaande data ‘weg te gooien’. SEO is niets meer dan ervoor zorgen dat je pagina zo hoog mogelijk in de zoekmachines komt, het liefst met de woorden waarop jij wilt dat de pagina gevonden wordt.

Wat hebben deze buzzwords dan met elkaar te maken? Om maar meteen een stukje de techniek in te duiken, zoekmachines gebruiken crawlers. Wat is een crawler?

een bot die het wereldwijde web op een methodische en geautomatiseerde manier doorbladert”

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spider

Zoekgiganten zoals Google, Microsoft en Yahoo gebruiken deze crawlers om pagina’s op het internet te vinden. Deze pagina’s worden vervolgens op verschillende punten beoordeeld en worden opgeslagen in de database van de zoekgiganten. Deze crawlers zien niet wat mensen zien, ze zien geen opmaak en gebruiken bovendien geen Javascript.

Het probleem is hierbij dan ook, websites die Javascript gebruiken om (een gedeelte van) hun data in te laden op een pagina – zoals met AJAX het geval is – zijn voor deze crawlers niet volledig. Ze bevatten voor de crawler alleen de inhoud die zij hebben op het moment dat de pagina vanaf de server gehaald wordt. Verwijzingen naar andere pagina’s worden wel gevolgd en zo wordt er gekeken naar de structuur van je website, maar AJAX-calls kan de crawler (helaas) niet volgen.

Het gebruik van AJAX belemmert de crawlers van de zoekgiganten. Of eigenlijk is het beter om het anders te formuleren: Het gebrek aan Javascript bij de crawlers belemmert de webdeveloper in zijn of haar vrijheid om data in te laden op een manier die hij of zij gepast vindt.

Maar er is licht aan het einde van deze tunnel! De oplossing die tegenwoordig het meest wordt gebruikt (en waar wij stiekem bij Draad ook gebruik van maken) is het opdelen van je content pagina’s. Enerzijds maak je een pagina die slechts de data doorgeeft aan een andere pagina door middel van een AJAX-call, in wat voor formaat dan ook maar wenselijk is. Aan de andere kant maak je ook een pagina die de content doorgeeft in een zo goed mogelijk indexeerbare manier voor de zoekmachines.

Je hebt je pagina’s dan opgedeeld in twee verschillende versies, de data-versie om data door te geven aan andere pagina’s en de zoekmachine-versie die alleen de content doorgeeft aan de zoekmachine. Maar hoe gaat de zoekmachine deze pagina’s vinden?

Uiteraard zijn hier meerdere mogelijkheden voor, wij kiezen ervoor om het gebrek van Javascript aan de kant van de crawler te misbruiken.

Elke link op je website die gebruik maakt van AJAX verwijs je in je HTML door naar de zoekmachine-variant van de pagina. Dus in plaats van alleen maar gebruik maken van Javascript om je data in te laden, laat je de links allemaal op een normale, statische manier verlopen.

Zo zorg je ervoor dat wanneer een zoekmachine je pagina bezoekt, alle inhoud gewoon geïndexeerd wordt. Het mooie hiervan is dat je de zoekmachine-pagina’s zelfs aan kunt passen in structuur. Netjes je H1 bovenaan, daarna je content, zonder dat je overal elementen voor opmaak omheen moet zetten, de crawler ziet immers geen opmaak.

In Javascript kun je vervolgens alle links aanpassen zodat ze op een AJAX-wijze de data inladen binnen de huidige pagina. Dit zorgt ervoor dat je zelf de feeling van je website in de hand houdt, terwijl hij prima ( of misschien zelfs beter ) geïndexeerd wordt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU