Hoe Laravel de wereld overneemt
Iedereen die de ontwikkeling op het gebied van webdevelopment in de gaten houdt heeft het de afgelopen tijd steeds meer voorbij zien komen: Laravel, het framework dat zo’n vijf jaar geleden gemaakt is als antwoord op Ruby on Rails.
Ruby on what?
Ruby on Rails is een framework voor de programmeertaal Ruby. Dit framework was voor zijn tijd revolutionair, het bevatte alle onderdelen die een ontwikkelaar nodig heeft tijdens zijn werk. Dit bespaarde de ontwikkelaars zó veel tijd dat ze bijna allemaal overstapten. PHP – wat ooit de grootste programmeertaal voor het web was – kende hierdoor een enorme leegloop van goede webdevelopers. Gelukkig kwamen grote partijen met hun antwoord op Ruby on Rails, de pakketten Zend Framework en Symfony richtten zich met name op grote en complexe applicaties. Het nadeel hiervan? De code die je met deze pakketten schrijft is enorm robuust, maar leverde geen tijdswinst op. Ook is de learning curve zo ontzettend stijl dat de aanlooptijd voor ontwikkelaars fors is.
Tailor made
Taylor Otwell, van origine geen PHP-ontwikkelaar kwam met het antwoord: Laravel. Maar wat doet Laravel beter dan Symfony? Het is allereerst relatief eenvoudig te leren en te gebruiken, maar heeft een hoog plafond qua skill-level. Dit betekent in de praktijk dat je binnen een uur of 2 al zo’n 80% van het framework kunt gebruiken. Maar zelfs na het een jaar gebruikt te hebben (zoals wij bij Draad) ontdek je nog kleine details die het leven van een programmeur zoveel makkelijker maken.
Maar waarom nu?
De PHP-wereld trekt massaal naar Laravel toe, en dit is het beste moment om met de karavaan mee te gaan. Laravel komt binnenkort uit met versie 5.1 LTS, de LTS staat voor Long Term Support. Omdat Laravel voor grote delen gebaseerd is op Symfony – die ook binnenkort met een nieuwe LTS versie komt – betekent dit dat Laravel een enorme boost krijgt qua robuustheid. Een LTS versie houdt in dat de software-versie zo’n 2 tot 4 jaar lang (afhankelijk van de software) ondersteund wordt met beveiligingsupdates. Daarmee is Laravel bij uitstek geschikt voor zakelijke webapplicaties.
En wat levert Laravel nou op?
Het gemiddelde jaarsalaris van een Laravel developer in Amerika ligt boven de $ 95.000,-. Dit geeft wel aan hoeveel vraag er is naar Laravel developers. Ook in Nederland trekt het steeds meer aan. We krijgen regelmatig de vraag van andere bedrijven of wij bij kunnen springen op het gebied van Laravel development. Wat levert het ons op als bedrijf? We hebben vaardigheden binnen PHP en object georiënteerd programmeren aangescherpt en zijn flink gegroeid binnen de eerste paar maanden van het gebruik van Laravel. Daarnaast besparen we zo’n 25 tot 30% ontwikkeltijd en zijn we verzekerd van een robuust systeem, zeker met de LTS-versie van Laravel. Voor alles wat je in Laravel zou willen doen is er wel een package die je kunt importeren en gebruiken. Je bent ook niet alleen gebonden aan Laravel-specifieke packages en plugins maar kunt gebruik maken van packages en plugins voor het Zend en Symfony-framework, en zelfs pakketten die niet voor een specifiek framework gemaakt zijn.
Is dat niet veel te groot voor onze website/API/applicatie?
Wellicht! Ook al heeft Laravel een enorm kleine footprint op het gebied van techniek, toch is er vanuit de Laravel hoek recent Lumen gelanceerd. Dit is het microframework van Laravel. Lumen is wat sneller en perfect voor kleinere websites, API’s en web-applicaties. Wij hebben er zojuist de eerste stappen in gezet en zijn er zeer over te spreken!
Kortom, Laravel maakt ons leven een stuk aangenamer. Het ontwikkelen gaat sneller, de code is beter te testen en we kunnen razendsnel een prototype opleveren. Wij zijn in ieder geval helemaal over en gebruiken Laravel voor zakelijke webapplicaties.