Tycho’s round-up: Webdesign Trends 2016
Ieder jaar verschijnen in december en januari talloze blogs en interviews waarin de trends op het gebied van webdesign worden besproken. Dan mogen wij natuurlijk niet achterblijven, maar we geven er wel onze eigen draai aan. We hebben Tycho drie dagen opgesloten met alleen een Macbook en een internetverbinding. Het resultaat is een overzicht van de trends die het 2016 gaan domineren. Maar dan wel de gruwelijke trends!
2015 is een interessant jaar geweest voor webdesigners en developers. Het landschap is voor het grootste deel hetzelfde gebleven als in 2014, waardoor een aantal trends die al een paar jaar in opkomst zijn, zoals Minimalistisch en Flat Design tijd gekregen hebben om te groeien. Tijd dus voor een allesomvattend, heersend overzicht van gruwelijke shizzles die we in 2016 gaan terugzien.
Dooddoener nummer 1: Material Design
Flat Design heeft na een aantal jaar toonaangevend te zijn geweest in webdesign een flinke sprong voorwaarts gemaakt. Google pakte al het lekkers van Flat Design, gooide er een driedimensionaal sausje overheen en doopte het Material Design. Een rechthoekig vlak is niets meer dan een rechthoekig vlak, tot je er een dropshadow of ander 3D effect inslingert. Ineens heb je een vlak waar je gewoon op móet klikken. Ook de hiërarchie in Material Design wordt bepaald door dropshadows. Er komt namelijk weer meer contrast in je design, waarmee je elementen extra kunt laten opvallen. Daarmee is Material Design een superontwikkeling voor de user experience, en is het ook nog eens superdope.
Cinemagraphs. Wat? Cinemagraphs!
Waar ik helemaal warm van word zijn zogenaamde Cinemagraphs: foto’s voorzien van een kleine animatie. De term is ontstaan in 2011, toen Kevin Burg en Jamie Beck deze techniek gebruiken om hun fashion foto’s te animeren. In een tijd waarin een website zonder videoheader niet te verkopen is, bieden Cinemagraphs een welkome afwisseling. Omdat het in feite niets meer is dan een kleine animatie in een foto waardoor de foto meer leven krijgt, scheelt dat enorm in laadtijd. En laat snelheid nu steeds belangrijker worden voor user experience én je Google rankings. Daarnaast is een gepersonaliseerde cinemagraph eenvoudiger te maken dan een gruwelijke video en 1.000 keer beter dan een stockvideo. Cinemagraphs mensen, cinemagraphs.
Check flixel.com voor wat gruwelijke voorbeelden.
Hero headers
Je kent ze ongetwijfeld. Van die grote bewegende platen die op iedere homepagina waarbij niet genoeg tijd gestoken is in het uitdenken van de boodschap. Sliders waarin een product of dienst in vijf slides wordt uitgelegd, terwijl iedereen al lang weet dat niemand naar slide twee, drie en vier kijkt. Dan heb je namelijk allang doorgescrolled. Toch blijven we het doen, want schijnbaar is het nog steeds te moeilijk om je propositie in één schermpje te krijgen. Maar, er is licht aan het einde van de tunnel. De hero header doet zijn intrede, vernoemd naar mensen die ‘m durven te gebruiken in hun website. In een goed ontworpen hero header staat een heldere propositie met goede begeleidende foto. Maximaal een paar zinnen, het liefst één zin en echte eindbazen hebben aan één woord voldoende.
Typografie
Dat typografie belangrijk is voor webdesign is niet alleen een open deur, het is een gapend gat. Juist gebruik van typografie kan belangrijke boodschappen beter uitdragen. Helaas werd de keuzevrijheid te vaak beperkt door technische onmogelijkheden. Maar sinds we vorige week Internet Explorer naar het kerkhof hebben gebracht zijn de mogelijkheden eindeloos.
Moderne browsers hebben reuzestappen gezet in de rendering van fonts, waardoor ook custom fonts supersmooth getoond worden. Helaas zijn er nog steeds uitzonderingen, maar eindelijk mogen we los! Weg met die 15px font-sizes, go big or go home: 18px is de nieuwe standaard!
CSS3 Flexbox
Formeel niet echt een designtrend, maar wel een ontwikkeling waardoor het landschap van design en front-end development nooit meer hetzelfde zal zijn: CSS3 Flexbox. Ik krijg het al warm als ik eraan denk. Layouts fix je gewoon met CSS, zonder rare hacks of vervelende externe troep. Geen faux columns maar een meelopende sidebar. Geen Javascript om boxjes gelijk te maken per rij en al helemaal geen Javascript om een divje verticaal in het midden te plaatsen of te klooien met position absolute (wat je niet moet willen met dynamische content). Flexbox geeft designers meer vrijheid omdat moderne browsers meer accepteren. Dat betekent dat we in 2016 meer variatie in layouts gaan zien!
Dit was de roundup webdesigntrends 2016. Houd je ogen open en wellicht spot jij deze gruwelijke dingen in onze projecten. Peace!