Content centraal beheren
Normaal gesproken heeft elke website of applicatie een beheeromgeving – vaak een content-management-systeem (CMS). Wat je daarin zet, wordt op de website of in de applicatie zichtbaar.
Technisch gezien zijn daarmee de back-end en front-end gekoppeld. Maar dat hoeft dus niet per se.
Bij een headless website of applicatie is er geen directe verbinding tussen de beheersomgeving en de voorkant die gebruikers zien. De content wordt met een datakoppeling (API) ingeladen in de site of applicatie.
En dat kan in sommige gevallen superhandig zijn. Je kunt op die manier namelijk je content of applicatie centraal beheren en heel gericht verspreiden via de juiste kanalen!
Welke kanalen dan?
Dat kunnen er meerdere tegelijk zijn, zoals een website, app, portaal of intranet. De content is daarmee niet alleen multi-inzetbaar, maar ook per kanaal aanpasbaar. En misschien wel het allermooist: het is súpersnel en maakt modulair werken mogelijk!
Zeg je headless, dan zeg je react. Deze OpenSource JavaScript Library biedt hele mooie mogelijkheden, die we volop inzetten in projecten.
Wat doen jullie daar dan mee?
We zijn OpenStad headless aan het maken, zodat participatiewidgets op meerdere websites en platforms ingeladen kunnen worden. Voor Degalux ontwikkelen we een headless configurator, die op meerdere plekken gebruikt kan worden én realtime prijzen en 3D renders kan tonen.
Met de gemeente Den Haag ontwikkelen we een slimme enquêtetool die eenvoudig in verschillende platformen geïntegreerd kan worden, maar de brondata áltijd op één plek houdt.
Voor Overtocht.nl ontwikkelen we een slimme online boekingsmodule die supersnel prijzen van alle ferries in Europa inlaadt die je vervolgens direct kunt boeken. De complexe productconfigurators van EeStairs laden supersnel het gepersonaliseerde 3D-model van de trap die je aan het samenstellen bent.
Meer weten over headlesss?
Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos. Meer weten over headless? Kom dan een keertje langs voor een ☕ of een 🍺 en we laten je graag nog meer voorbeelden zien waarbij we het hebben toegepast.