Van Consul naar OpenStad
Enschede werkte eerst met Consul, maar merkte dat het platform niet genoeg flexibiliteit bood voor de verschillende participatieprojecten. “We hadden vaak meerdere projecten tegelijk, zoals het herinrichten van straten of het ontvangen van ideeën voor wijkbegrotingen. Bij Consul zat je vast aan bepaalde modules, wat voor ons beperkend was,” legt Ben uit.
“De flexibiliteit die we zoeken.”
“OpenStad bood ons de flexibiliteit die we zoeken. We kunnen alles aanpassen aan onze wensen, van het ontwerp tot de modules.”
Op zoek naar een alternatief voor Consul, kwam de gemeente al snel uit bij OpenStad. “Het werd duidelijk dat Draad als de belangrijkste aanbieder van OpenStad beschikbaar is en het platform goed ondersteunt. Dat gaf ons vertrouwen,” aldus Ben.
Flexibiliteit en maatwerk met Draad
De samenwerking met Draad bleek een goede keuze. “Draad heeft ons niet alleen geholpen met de implementatie van OpenStad, maar ook met maatwerk voor specifieke projecten,” vertelt Ben. “Ze gingen echt de uitdaging aan toen we met projecten kwamen die niet zomaar in een bestaande module paste. Ze hebben voor ons nieuwe functionaliteiten ontwikkeld die precies aansloten bij onze behoeften. Het was geen kwestie van standaard modules plaatsen, maar echt ontwikkelen en finetunen.”
Angelo is OpenStad-consultant bij Draad. Hij vertelt: “We zijn gestart met drie grote projecten. Elk van deze drie projecten bracht zijn eigen technische uitdagingen met zich mee. Bij Wijkbudget ging het om een complex formulier waarvan de aanvragen op basis van de geselecteerde wijk in de juiste mailbox terecht moesten komen. Direct Duidelijk vroeg om een intuïtieve manier om gemeentelijke communicatie te verbeteren. Makelpunt vereiste een makkelijk aanmeldsysteem en een uitgebreide detailpagina.”
“Geen van deze vraagstukken kon direct met standaardmodules worden opgelost, dus hebben we voor elk project maatwerk geleverd. Dankzij de nauwe samenwerking met Ben en het team van de gemeente konden we snel itereren en oplossingen creëren die precies aansloten op hun behoeften”, besluit Angelo.
“Draad is altijd bereid om met ons mee te denken.”
Draad bleek een flexibele en meedenkende partner. “We hebben veel contact, vaak via Teams, omdat we op afstand werken. Maar zelfs als we extra verzoeken hebben, is Draad altijd bereid om met ons mee te denken en het aan te passen. Of het nu gaat om een kleurtje van een knop of de functionaliteit van een bepaalde tool, ze geven ons de ruimte om aanpassingen door te voeren,” zegt Ben.
Samenwerking en communicatie
De communicatie met Draad wordt als zeer positief ervaren. “De lijnen zijn kort en ik kan altijd direct contact opnemen, zelfs met de ontwikkelaars, wat heel prettig is,” vertelt Ben. “Er is altijd ruimte om dingen aan te passen en door te ontwikkelen. Zelfs na de lancering zijn we vaak in gesprek over verbeteringen.”
Het belang van open source
Ben is positief over de technische capaciteiten van Draad. “We zijn heel tevreden over wat Draad voor ons heeft neergezet. Het platform werkt zoals we willen en is technisch goed uitgevoerd,” zegt hij. “Daarnaast is het voor ons belangrijk dat OpenStad open source is. Dit zorgt ervoor dat we onafhankelijk zijn van een specifieke leverancier en altijd de vrijheid hebben om aanpassingen te doen.”
Ben zou Draad zeker aanbevelen. “Draad biedt flexibiliteit, maatwerk en uitstekende ondersteuning. Ze denken mee, lossen problemen snel op en leveren hoge kwaliteit. We zijn erg blij met wat we samen hebben bereikt.”