Direct naar content

Digitale particpatie met Openstad

Wat is
OpenStad?

Bart: “Sinds 2019 is ontwikkel- en implemenatiepartner van OpenStad: het OpenSource platform voor digitale participatie. Het platform bevat widgets die speciaal zijn ontwikkeld om inwoners op een interactieve manier te betrekken bij beleid en planvorming.

Denk bijvoorbeeld aan een online stemtool, manieren om plannen in te sturen, een tool waarmee bewoners budget kunnen toewijzen aan plannen voor het gebied en een keuzewijzer voor bijvoorbeeld complexe openbare ruimteprojecten.

Draad & OpenStad

Draad is implementatiepartner van OpenStad. We ondersteunen 50 gemeenten, twee provincies en een aantal woningcorporaties in het gebruik van OpenStad om inwoners te betrekken met de slimme tools van OpenStad. Daarnaast heeft Draad een leidende rol in de doorontwikkeling van het Open Source platform. Met de deelnemende gemeenten, zoals Amsterdam, Den Haag, Zwolle en Haarlemmermeer en met  funding van de VNG en het Ministerie van Binnenlandse Zaken is het platform doorontwikkeld tot wat het nu is: een complete set aan tools, bruikbaar zijn voor allerlei participatietoepassingen.

Deze 50 organisaties gingen je voor:

Integratie in je
website

De allernieuwste versie van OpenStad is headless. Dat maakt het mogelijk om de participatietools (net als een YouTube-video) te integreren in elke website of applicatie. Zo kunnen bewoners op een overheidswebsite direct participeren in beleid en projecten. Je hebt bijvoorbeeld net op denhaag.nl een nieuw paspoort aangevraagd en klikt meteen door om te reageren op een plan voor jouw wijk. Digitale participatie wordt voor inwoners dus toegankelijker, herkenbaarder en betrouwbaarder en voor de organisatie is het eenvoudiger in beheer.

Antwoorden
over OpenStad

Bij de implementatie van OpenStad komen stiekem best wat lastige vragen op je pad. Maar geen paniek, de meeste vragen hebben we al eens voorbij zien komen. De belangrijkste hebben we even op een rijtje gezet.

Jouw antwoord niet gevonden? Kom op dan!

Hier kom ik met mijn vraag

In 7 stappen aan de slag
met OpenStad